j

Hoe maak je een logo in Canva? #1

Yes je hebt er voor gekozen om een bedrijf te gaan starten, een website te gaan ontwerpen en je hebt een bedrijfsnaam bedacht. Maar, wat nu? Je hebt een logo nodig. Een logo is een belangrijk onderdeel voor de uitstraling van jouw bedrijf. Jouw logo zal zowel online als offline terugkomen, dus is het verstandig om er goed over na te denken hoe jouw logo jouw bedrijf sterk neerzet.

Jouw eigen ontwerp online

Canva is het gratis ontwerpprogramma waar je makkelijk je ontwerpen kunt realiseren. Lees deze blog om alles over Canva te weten te komen. In Canva zou je ook een logo kunnen ontwerpen, maar er zit een addertje onder het gras. Je kunt je ontwerp in Canva niet opslaan als .png met transparante achtergrond. Tenzij je Canva for work aanschaft (dit is de betaalde versie).

.png, .jpg, .pdf, .eps: wat is dat?

Deze afkortingen zijn benamingen voor het opslaan van ontwerpen. Als je op de website van een vormgever kijkt zal er vaak bij het aanbod staan dat je het logo opgestuurd krijgt als png, jpg, pfd en eps. Maar waar staat dit nu precies voor? Ik heb de belangrijkste afkortingen voor je op een rijtje gezet:

.png

Een .png bestand is een bestand dat je opslaat zonder achtergrond. Zo kun je een logo opslaan als .png zodat de achtergrond transparant blijft. Op deze manier kun je een logo over een afbeelding of gekleurde achtergrond plaatsen zonder dat er een wit vlak achter zit.

.jpg

De bestandsvorm .jpg of .jpeg is de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Een .jpg bestaat uit pixels en de kwaliteit zal dus slechter worden wanneer je deze afbeelding uitrekt. Een afbeelding wordt vaak opgeslagen als .jpg omdat iedereen deze bestandsvorm kan openen.

.pdf

Een .pdf is de afkorting van Portable Document Format. Een pdf is een fijn bestandstype om uit te wisselen of te laten printen. Door een bestand op te slaan als pdf kunnen er geen plotselinge wijzigingen plaatsvinden (waar je met een Word bestand wel kans op hebt) en dus hoef je niet bang te zijn dat de ontvanger een gekke verspringing zal tegenkomen. Een .pdf is dus eigenlijk een online boekje (wat je ook kunt printen) en is dus ideaal voor bijvoorbeeld ebooks.

.eps

Een .eps is een bestand wat bestaat uit (vector) lijnen. Grafische programma’s zoals Photoshop en Illustrator kunnen een .eps bestand herkennen. Dit betekent dat ze dit bestand kunnen uitrekken zonder dat de kwaliteit ervan achteruit gaat.

Wat wil je hiermee zeggen?

In Canva kun je hele mooie ontwerpen maken voor het online gebruik, maar als je producten naar de drukkerij wilt sturen voor een tastbaar product wordt het ingewikkeld. Jouw ontwerpen kun je in Canva alleen opslaan als .jpg of .pdf (en .png als je Canva for work hebt). Het vergroten van een .jpg of .pdf bestand zal de kwaliteit van jouw ontwerp nooit zo mooi laten worden als het vergroten van een .eps bestand. Nu zou je dus een mooi logo in Canva kunnen ontwerpen, wat er online goed uit zal komen te zien (als je dit als .png opslaat, of als .jpg op een witte achtergrond), maar zodra je een tastbaar product wilt laten drukken zal jouw ontwerp er pixelig uitzien en niet professioneel overkomen.

Maar wat nu?

Je zou Canva for work kunnen aanschaffen of je ontwerp door een vormgever kunnen laten ontwerpen. Dat gaan we even vergelijken: Canva for work is momenteel $12,95 per maand, dat zou dus $155,40 per jaar kosten. Maar dan moet je nog zelf aan de slag met het ontwerp van jouw logo, dat je vervolgens niet kunt opslaan als .eps bestand. Als je jouw logo laat ontwerpen door een vormgever dan kost dat jou niet de tijd die je zou kunnen besteden aan wat jij echt graag wilt bereiken met jouw bedrijf (waar jij weer geld mee kunt verdienen) en heb je de juiste bestandsvormen die je kan aanleveren bij een drukkerij. Dus waarom zou je jouw logo niet door een vormgever laten maken?

Ben je nieuwsgierig geworden?

Mijn stageperiode bij Rosanne loopt helaas bijna ten einde. Gelukkig heeft Rosanne mij helpen opzetten met wat ik al heel lang wil: mijn eigen bedrijf in vormgeving. Dus ben jij opzoek naar een vormgever? Een logo dat jouw branding zal versterken en waar je mee kunt pronken? Neem dan gerust een kijkje op mijn nieuwe website www.designsbysuus.nl.

Ik hoop je snel te zien!
Liefs Suzanne

E-book: 30 geheimen om moeiteloos klanten te krijgen via je website!

Wil jij snel en moeiteloos klanten kunnen aantrekken op je droomwebsite? Met deze 30 geheimen én een checklist maak jij je website helemaal 2019 proof. 

Met tips over gratis content, jouw droomklanten, branding, social media en meer. Download nu direct het e-book!

HOW-TO GIDS: Zo begin je een succesvol online bedrijf

Als je je aanmeldt voor dit gratis ebook, krijg je ook maandelijks gratis tips en inspiratie voor je droomwebsite. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

You have Successfully Subscribed!

Blijf op de hoogte!

Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

Bedankt voor je inschrijving!

HOW-TO GIDS: Zo begin je een succesvol online bedrijf

Als je je aanmeldt voor dit gratis ebook, krijg je ook maandelijks gratis tips en inspiratie voor je droomwebsite. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

You have Successfully Subscribed!

25 musthaves plugins voor WordPress

Als je je aanmeldt voor dit gratis ebook, krijg je ook maandelijks gratis tips en inspiratie voor je droomwebsite. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

You have Successfully Subscribed!